Pozrime sa digi-váhe na „zúbok“

Keby sme čo i len tušili, ako významné pre naše zdravie sú namerané hodnoty na digitálnej váhe, naše zdravie by bolo už DNES v oveľa lepšom stave.

1. Hmotnosť v kg

Niekedy milé, inokedy až príliš prekvapujúce číslo. No je to fakt, ktorý by sme mali brať vážne. Avšak s rezervou a rozhodne nie ako jediný smerodajný údaj, pretože z nás urobí otroka sledujúceho len svoje kilá na váhe.

2. Percento vnútorného tuku

Vnútornému tuku sa hovorí tiež viscerálny tuk

Nachádza sa pod brušnými svalmi. Obaľuje pečeň, črevá, žalúdok a ďalšie orgány brušnej dutiny.

Jeho umiestnenie a priame cievne napojenie na pečeň a jeho biologická aktivita spôsobujú, že pri väčšom množstve je pre nás nebezpečný. Do krvného obehu uvoľňuje mastné kyseliny, ktoré môžu pri dlhodobom pôsobení viesť k vysokému cholesteroluateroskleróze alebo inzulínovej rezistencii. S inzulínovou rezistenciou ruka v ruke prichádzajú diabetes a obezita.

Normálne percento telesného tuku u žien je zvyčajne okolo 18-28 % telesnej hmotnosti.
Normálne percento telesného tuku u mužov je zvyčajne okolo 10-20 % telesnej hmotnosti.

3. Celková voda v organizme/TBW

Najvýznamnejšou anorganickou zložkou ľudského tela je voda. Je základnou zložkou vnútorného prostredia. U dospelého muža tvorí približne 60 % jeho telesnej hmotnosti, u dospelých žien okolo 55 % a u obéznych jedincov asi 50 %.

Množstvo TBW závisí aj od veku. Čím mladší je jedinec, tým má vyšší objem TBW. V starobe sa zvyšuje podiel telesného tuku a objem telesnej vody klesá.

4. Objem svalovej hmoty

Zdravý podiel svalovej hmoty u žien je približne 25-35 % svalovej hmoty z celkovej hmotnosti tela.

Zdravý podiel svalovej hmoty u mužov je 33 – 43 % svalovej hmoty z celkovej hmotnosti tela.

A čo musíte celkom určite vedieť je, že svaly sú ťažšie ako tuk. Na to nikdy nezabúdajte!

To znamená, že 1 kg svalovej hmoty zaberá 0,59 litra a 1 kg tuku 1,1 litra.
Pri rovnakej hmotnosti zaberá tuk takmer dvakrát väčší objem ako rovnaké množstvo svalovej hmoty. Takže nebuďte frustrovaní, ak číslo na váhe neklesá. Používanie hmotnosti v kg ako jediného meradla pokroku nám neposkytuje tie správne údaje.

5. Svaly

V ľudskom tele je až 233 kostí a spolu s väzivovým tkanivom a šľachami vážia asi 10 kilogramov.

Viac ako 65% kosti tvoria  minerálne látky, ktoré  jej dávajú  pevnosť.  Podľa potreby  sú minerálne látky z kosti uvoľňované do krvného obehu.

Tvorba  a odbúravanie kostnej hmoty prebieha  neustále, ale s pribúdajúcim vekom  sa rovnovážny stav  narušuje. Ročný úbytok kostnej hmoty u žien po 40-ke  a u mužov po 60-ke je asi o 1 až 3 %. 

6. Denný príjem energie v kcal

Kalória znamená, koľko energie obsahujú potraviny v našom jedálničku

  • 1 gram sacharidu = 4 kcal = 16,7 kJ
  • 1 gram bielkovín = 4 kcal = 16,7 kJ
  • 1 gram tuku = 9 kcal = 37,6 kJ

Nie vždy sa treba obávať objemu, ktorý zjeme. 2,5 kopčeka uvarenej ryže predstavuje taký istý pomer kalórií ako 1 lyžica oleja, z ktorej sa však určite nenajeme. Aj zeleninový šalát, ktorý si pripravíme, ale polejete ho 2 lyžicami oleja, je rovnako kalorický ako 5 kopčekov ryže.

Ak chceme zredukovať našu hmotnosť, platí pravidlo kalorického deficitu, do ktorého sa dostaneme iba tak, že prijmeme počas dňa menej kalórii, ako spálite.

(Názor autora: sledovanie denného príjmu kcal je jeden z najnáročnejších spôsobov úpravy hmotnosti.)

7. BMI (index telesnej hmotnosti) 

sa používa na výpočet nadváhy.
Počíta sa ako hmotnosť v kilogramoch delená druhou mocninou výšky v metroch.

Riziko zdravotných komplikácií podľa BMI

KlasifikáciaBMI Riziko komplikácií
podvýživamenej ako 18,5nízke, ale v tomto prípade je iné riziko ohrozenia zdravia
normálna hmotnosť18,5 až 24,9priemerné
nadváha (nadhmotnosť)25 až 29,9mierne zvýšené
1. stupeň obezity30 až 34,9stredne zvýšené
2. stupeň obezity35 až 39,9veľmi zvýšené
3. stupeň obezity40 a viacvysoké

Zdroj: Štandardný diagnostický a terapeutický postup na komplexný manažment nadhmotnosti a obezity v dospelom veku

BMI má aj svoje nevýhody: nezohľadňuje vo výpočte pomer svalovej hmoty, percento telesného tuku a jeho rozloženie v rámci ľudského tela. Podľa najnovších kritérií Medzinárodnej diabetologickej federácie je vnútrobrušná obezita závislá od veľkosti obvodu pása.

Komentáre