Aj vy sa stávate obeťou neovládateľnej „chute na sladké“?

Nie je to žiadna tragédia, keď máme niekedy chuť na niečo sladké. Ale ak sa táto chuť na sladké objavuje až príliš často, a my jej podľahneme, ručička na váhe sa vydá neželaným smerom.

Svoje chute na sladké dobroty úspešne udržíme pod kontrolou, ak im budeme rozumieť. Ich zvládnutie nás tak nebude stáť toľko síl a výsledkom nám bude dobrý pocit, že sme to predsa len úspešne zvládli.

ČO MUSÍME VEDIEŤ?

Aby sme našli to správne riešenie, musíme najprv poznať odpovede na tieto otázky:

  • Čo je pravou príčinou týchto ťažko zvládnuteľných chutí na sladké?
  • Prečo tie prekliate sladkosti fungujú ako zaručený recept na zdvihnutie nálady?
  • Prečo sa naše telo dožaduje tak razantne prísunu sladkého?

Prečo vlastne máme stále „chuť na sladké“?

Ak sme dlhšie obdobie bez jedla alebo sme zjedli jedlo s nesprávnym pomerom makroživín, začne hladina krvného cukru (glykémia) klesať. Pre náš organizmus to znamená urgentnú potrebu doplnenia cukrov, ktorá sa navonok prejaví práve chuťou na sladké.

Lenže sladkosťami zdvihneme krvný cukor veľmi prudko a následne, vďaka inzulínu,  dôjde aj k jeho rýchlemu poklesu. Roztáčame koleso, kedy máme opäť chuť na sladké.  Neželaným výsledkom je tak aj priberanie na váhe, lebo nadbytočné zásoby cukru naše telo ukladá do tukov.

Prečo nám sladkosti dvíhajú náladu?

Odpoveďou je fungovanie nášho mozgu. Mozog, ako hlavný šéf, je zodpovedný za výkon, ale tiež za to, v akom stave tento výkon dosiahneme. A ak sme práve v zlej nálade, bude sa nás snažiť dostať do tej lepšej za každú cenu.

A čo je najjednoduchšou cestou? Cukor. Ten pomáha stimulovať centrum odmien v mozgu a vyplaviť tak „hormón šťastia“ serotonín. Takže, ak sa po takomto sladkom prísune jedla cítime lepšie, určite si to budeme chcieť zopakovať aj nabudúce.

Prečo nám to naše telo robí?

Dôvodov, prečo dochádza k prejavom „chute na sladké“, či nebodaj vyššieho levelu „vlčieho hladu“, je viacero. Často to je kombinácia viacerých dôvodov a preto je veľmi dobre si ich u seba zadefinovať.

  1. Stres, únava, nedostatok spánku

Ak riešite problémy v práci, či vo vzťahoch, je logické, že budete častejšie siahať po potešení z jedla. So stresom ide ruka v ruke nedostatok spánku. Spíte menej ako 5-6 hodín denne? Potom za vaše chute môže hormón hladu (ghrelin) a stresový hormón (kortizol)

  1. Príliš veľký kalorický deficit

Ak hladujeme alebo skrátka neprijímame dostatok kalórií s ohľadom na náš vývoj, chute na sladké sa určite rýchlo objavia a to ešte s väčšou potrebou. Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že ak zvýšia kalorický deficit, dosiahnu rýchlejší výsledok.

Toto nie je správna cesta a takéto urputné snaženia spravidla veľmi rýchlo končia.  Treba sa držať maximálne 30% kalorického deficitu. Najlepšie dlhodobé výsledky dosiahneme, ak sa do obmedzenia prísunu kalórií pustíme pod dohľadom kouča.

  1. Zlý pomer živín v našej strave

Ak jeme správne vyváženú stravu a naše telo v nej prijíma dostatok makroživín aj mikroživín, stavy ako „chuť na sladké“, či „vlčí hlad“ nás zďaleka obchádzajú.

Bežný pomer makroživín v našej strave je:

Sacharidy : bielkoviny : tuky = 45-50% : 25% : 25-30%

Takže tým, čo dávame do úst, v akom zložení  a aj v akom množstve, vieme ovplyvniť aj konečný výsledok.

  1. Nedostatok komplexných sacharidov

Mnoho ľudí, v snahe schudnúť, úplne nesprávne vyraďuje zo svojho jedálnička chlieb, pečivo a prílohy. Takýto jedálniček nie je spravidla dlhodobo udržateľný. Oberajú sa o energiu, čo je hlavnou úlohou sacharidov.

Veď predsa chudneme pri vhodne nastavenom kalorickom deficite a nie úplným vyradením cukrov z nášho jedálnička. Na pomoc tak prichádzajú celozrnné potraviny.

  1. Nízky prísun bielkovín

Na obed bola zeleninu s kuskusom a po hodine nám už „cigáni vyhrávajú v bruchu“?
Nečudo, takýto obed obsahu mizivý podiel bielkovín. Glykémia (krvný cukor) začne strmo padať dolu a nás prepadne už opäť chuť na niečo sladké, že?

Je načase zaradiť bielkoviny ku každému jedlu. Striedať zdroje, jesť pestro a vyhnúť sa nude. A čo nevidieť, vďaka každodennému dostatočnom príjme bielkovín (25% z celkového denného príjmu),  sa stane kúzlo: stratí sa chuť na sladké.

  1. Nadbytok jednoduchých cukrov

Už som tu spomenula, že čím viacej sladkostí jeme, tým viacej po sladkostiach túžime. Mozog si žiada svoj serotonín a čoraz väčšie stimulácie centra odmien.

Pridaný cukor by mal tvoriť maximálne 10% nášho energetického príjmu. Aj preto je dôležité mať základné znalosti o objeme cukrov v základných potravinách a poznať svoj denný kalorický príjem (napr. ženy 1500-2000 kcal, muži 3000-3500 kcal).

  1. Ako žena: majú na tom svoj podiel aj hormóny

Poznáme to asi všetky: telo sa inak správa pred a inak po menštruácii. Vplyvom kolísania hladiny hormónov dochádza k množstvu telesných a emočných zmien, ktoré sa môžu rôzne prejavovať a aj intenzita týchto prejavov môže byť rozlišná.

Cukor podporuje tvorbu hormónov, ktoré regulujú našu psychickú stabilitu a sú zodpovedné za dobrú náladu. A pretože hladina týchto hormónov behom PMS klesá, doháňame to pomocou čohokoľvek sladkého.

AKO PREDCHÁDZAŤ TAKÝMTO STAVOM?

V prvom rade je dôležité vedieť, aká kombinácia vyššie uvedených príčin na sladké, sa nás týka.
To nám umožní zvoliť správnu stratégiu v predchádzaní prejavov „chute na sladké“.

A nemusí to byť nič zložité: stačí rozšíriť jedálniček o bielkoviny a vlákninu a začať sa viacej a pravidelnejšie hýbať. A uistiť sa, že máme správny nastavený pitný režim.

Prosto nabrať smer nového životného štýlu, vďaka ktorému pomôžeme nášmu milovanému telíčku v znižovaní objemu najmä tak nebezpečného vnútorného tuku, ktorý sa nachádza na našich orgánoch a ktorý je v obrovskej obľube voľných radikálov.

Nadbytok cukru v našom jedálničku má veľmi nepriaznivý vplyv aj na stav prostredia  v našich črevách. Cukor vyživuje najmä tie nie práve priateľské baktérie, ktoré spôsobujú tvorbu hnilobných procesov v črevách.

A efekt sa čoskoro prejaví na našej pleti vo forme vyrážok, alergií, kožných ochorení.

ČO POVEDAŤ NA ZÁVER?

Ak si trúfame, môžeme si sladké zakázať. Vydržíme pár dní, možno pár týždňov. Avšak, naša vôľa časom ochabne a my opätovne prehráme. Čím častejšie budeme zlyhávať, tým častejšie budeme začínať.

Omnoho lepším riešením je vytvoriť si nový zvyk v podobe pravidelného prijímania bielkovín a vlákniny v strave. Pretože zvyk, z dlhodobého hľadiska, vždy zvíťazí nad odhodlaním, či motiváciou.

TIP: proteínová tyčinka

Praxou sa mi neočakávane osvedčilo zaradenie proteínovej tyčinky do môjho jedálnička. I keď je pôvodne určená ako doplnenie proteínov po športovom výkone, robí vynikajúcu službu aj ako zdravá mňamka.

Ono, nosiť so sebou napr. uvarené vajce natvrdo, ako okamžitý doplnok bielkovín, nie je vždy práve vhodné a voňavé. Táto tyčinka, i napriek nechválne známej chute proteínových tyčiniek, je ozaj veľmi chutná a má navyše vysoký obsah vlákniny.
Je dokonca v dvoch príchutiach: karamelovej a čokoládovej (s pravými kúskami čokolády).

Posúďte sami výživové hodnoty tejto tyčinky s tou vašou, či inou mňamkou, ktorou zaháňate chuť na sladké.
Všímajte si najmä hodnoty energie, cukrov, vlákniny a proteínov!

Chcete vedieť viac? Kliknite na tento link info@zlataraskova.sk, rada vám pomôžem.
Nechcete čakať? Tak tu je rýchly link

100%  GARANCIA

Takmer som zabudla: na všetky produkty sa vzťahuje 90-dňová garancia 100% vrátenia peňazí.
Ak mi vrátite použitý produkt (minimálne 1/3), tak vám bude vrátená plná suma za produkt.
Je to fér?
Nič neriskujete.

Majte sa krásne, žite šťastne. 🙂 Zlata

Trápia niektoré z týchto problémov aj vašu pleť?

  • suchá, dehydrovaná pleť
  • vznik jemných liniek a vrások, hlboké vrásky
  • ochabnutie pleti, strata jej pružnosti
  • tmavé škvrny a nejednotný tón pleti
  • mdlá, matná pleť bez jasu

Ak áno, kliknite na tlačítko nižšie a dohodnite si
online analýzu pleti zDARma

Bežná cena rozhovoru 25 €

Komentáre